dijous, 1 de desembre del 2016

1 DE DESEMBRE, DIA MUNDIAL DE LLUITA CONTRA LA SIDA

Què és la SIDA ?

Aquí tens un joc interactiu per aprendre més sobre la SIDA i uns textos informatius sobre el tema. Al final hi ha un petit test per comprovar allò que has aprés.



La SIDA o síndrome d'immunodeficiència adquirida  és una malaltia  produïda per un virus anomenat VIH.
Quan aquest virus entra al nostre organisme ataca al sistema de defenses destruint progressivament els limfòcits T, les cèl·lules que s'encarreguen de protegir-nos de les malalties i deixant l'organisme exposat a infeccions greus i a certs càncers.
Amb el temps, a l'haver-se afeblit el sistema immunològic, la persona infectada pateix una sèrie de trastorns i malalties conegudes en el seu conjunt com a SIDA (síndrome de immunodeficiència adquirida).

Quan una persona adquireix el VIH es diu que és portadora del virus de la SIDA o seropositiva i encara que no ha desenvolupat la malaltia, és a dir, no té la SIDA, sí pot transmetre el virus a altres persones.

  





Imatge del virus VIH




 


Com es contagia el VIH?

El VIH es troba a la sang, al semen, a les secrecions vaginals i a la llet materna d'una persona infectada.
És per això que pot entrar al nostre cos a través de les relacions sexuals amb penetració i sense preservatiu (anal i vaginal), del sexe oral, d'objectes contaminats amb sang que traspassin la pell (xeringues i agulles compartides, tatuatges i pírcings realitzats amb material no esterilitzat), d'objectes personals que puguin provocar ferides (raspall de dents, fulles d'afaitar...) i de mare infectada a fill (durant l'embaràs, el part o l'alletament).

No es contagia pels contactes quotidians (carícies, petons, menjar, dutxes, escola...), ni per mosquits o cap altre insecte que piqui, ni per animals domèstics. Malgrat la presència dels virus a les llàgrimes, la saliva i altres líquids corporals, la quantitat de virus és insuficient per provocar la infecció.

Existeix un tractament per a la SIDA?

Els enormes avenços científics que s'han produït pel que fa a la infecció per VIH han donat lloc a tractaments que milloren la qualitat de les persones que la pateixen.
Els tractaments específics contra el virus de la SIDA es denominen tractaments antirretrovirals.
Actualment s'està investigant  amb vacunes contra la SIDA, es tracta de un tractament que impedeix la reproducció del virus i activa el sistema immunitari.

QUÈ EN SAPS ? COMPROVA-HO



Podeu trobar més informació a :

CANAL SALUT
CREU ROJA
VIQUIPÈDIA
VACUNA CONTRA LA SIDA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada