dilluns, 27 d’octubre del 2014

TREBALL PLUJA ÀCIDA 4t C (dimarts 28 octubre)

El treball l'heu de fer seguint el guió que teniu en el full de la pràctica.
L'heu de completar amb imatges que podeu buscar per internet i amb les vostes pròpies fotografies de la pràctica que vau fer al laboratori.
Ho podeu fer en parelles o individual.

Com ho fem ?

Heu d'obrir un document en el qual anireu escrivint. Podeu fer-ho al drive i quan ho tingueu fet me l'envieu al correo agiro@iesrosetamauri.org

Aquí teniu l'enllaç amb les fotos que vau fer al laboratori.   FOTOS

divendres, 17 d’octubre del 2014

DIA CONTRA EL CÀNCER DE MAMA


Aquest cap de setmana se celebra el Dia Contra el Càncer de Mama. És un dia per a tenir present que som tots i totes que hem de lluitar contra aquesta malaltia.






El llaç rosa simbolitza la lluita de tota la societat contra aquesta malaltia.





El càncer de mama com qualsevol tipus de càncer,  es produiex quan les cèl·lules d'una determinada part del cos ( en aquest cas les glàndules mamàries) es reprodueixen sense control, fet que produeix el que anomenem tumor. 
Quan el tumor no envaeix altres teixits rep el nom de benigne, però quan el càncer s'exten a altres teixits parlem de tumor maligne  que pot acabar provocant una metastasi.

Afortunadament el càncer de mama, si es detecta a temps té moltes possiblitats de curació. Això fa que les revisions i controls periòdics siguin de vital importància.


Aquí tenim una pàgina on hi ha més informació.


I com es tracta el càncer? 
Has sentit alguns vegada la paraula quimioteràpia?

Si vols saber més sobre els tractaments contra el càncer ves a l'enllaç que tens a continuació. Aprendràs i jugaràs a la vegada.
Després de jugar pots comprovar si has aprés amb un petit test.

Ajudem a curar el càncer de la Nadia.

Test sobre el joc ( només 5 preguntes amb autocorrecció)

 







dijous, 16 d’octubre del 2014

L'institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) ha fet el vídeo que teniu a continuació. És una iniciativa que consiteix en el següent : per cada visita que tingui el vídeo els patrocinadots de l'IRB faran una donació per a la recerca del càncer, Alzheimer i la diabetis.

Aquí teniu el vídeo


dijous, 9 d’octubre del 2014

L'EBOLA


No cal dir que aquests dies tots hem sentit aquesta paraula més d'una vegada o potser ens hem espantat davant de les notícies que es produeixen.

L'ebola és una malaltia infecciosa produïda per un virus. Actualment no hi ha tractament curatiu, per la qual cosa en molt casos resulta ser una malaltia mortal.


Tot i què a Espanya s'han produït 2 morts i ara ens parlen d'una persona infectada i algunes en observació, no hem de predre de vista que el gran drama d'aquesta malaltia el trobem a Àfrica on ja han mort 4000 persones, n'hi ha moltes d'infectades i no cal dir que no tenen les mesures necessàries per evitar la propagació de la malaltia. 

Aquí teniu alguns enllaços amb més informació 

Què és i com es transmet l'Ebola ?

Imatges i gràfics sobre com es transmet i com afecte 


PREMIS NOBEL

Aquesta setmana s'han otorgat els premis Nobel de medicina, química i física.

Aquí teniu els enllaços per a poder llegir tota la notícia sensera.
 

Premi Nobel de Medicina s'ha donat pels descobriments de cèl·lules del cervell que actuen com un sistema de posicionament, una cosa així com un GPS.

El Nobel de Medicina 2014, para John O'Keefe, May Britt Moser y Edvard I. Moser 

 

Premi Nobel de Física s'ha donat pels descubriments sobre els diodes emissors de llum eficient, que ha permès fonts de llum blanca que estalvia energia ( les llums leds)  

El Nobel de Física 2014, para Akasaki, Amano y Nakamura


Premi Nobel de Química  s'ha donat pel seu treball en el desenvolupament d'un microscopi d'altíssima resolució que permet veure la nanodimensió a través de les molècules fluorescents. Amb aquests microscopis es poden estudiar, per exemple, molècules individuals dins de cèl·lules vives, una cosa que amb els microscopis tradicionals era impossible. 

Premi Nobel de Química 2014


 

dimarts, 7 d’octubre del 2014

LA CORONA DEL REI HIERÓ



NATURALS 1R ESO

Aquí tenim la història que hem comentat a classe, aquesta setmana,  referent a la corona del rei Hieró. És un bon exemple per entendre els conceptes de volum, desplaçament d'un líquid quan hi submergim un objecte i densitat.

     
     El rei Hieró II va lliurar or a un artesà perquè li fes una corona. Com que el rei sospitava que l' artesà l' havia enganyat substituint part de l' or per plata, va encarregar a Arquimedes que ho comprovés. 

La història diu que el savi portava temps pensant en el problema. La solució li va arribar el dia que va observar que l' aigua de la banyera pujava de nivell quan hi entrava. La seva alegria fou tan gran que va sortir despullat al carrer cridant: ¡¡¡ EUREKA !!!, que en grec significa "ho he descobert". 



Arquimedes va mesurar el volum d' aigua que sobrava en submergir, en un recipient ple a vessar del líquid, la corona, un tros d' or d' igual pes que la corona i un tros de plata també d' igual pes que la corona. Quan va comprovar que el volum de la corona era intermig entre el dels altres dos valors, va poder assegurar al rei Hieró que la corona tenia plata amalgamada amb l' or.

Ja veieu que saber què és la densitat ens pot servir per què no ens enganyin !

Càlcul de densitats

Alumnes de 1r ESO us deixo un enllaç on podeu practicar els càlculs de massa, volum i densitat.

MASSA, VOLUM I DENSITAT